PLC Temel Yapısı

Giriş belleği

Giriş Belleği, şalterlerden, tuşlardan veya sensörlerden gelen sinyaller mikro işlemciye gönderilir. Bu bileşenlere ait sinyaller kontrol süreci içerisinde oluşur ve giriş değişkenlerinin lojik değerlerini belirler. Giriş belleğindeki bu sinyaller mikro işlemci için hazır hale getirilir. PLC’nin giriş belleği, kontaksız girişler olarak tasarlanmıştır. PLC diğer elemanlardan gelen sinyaller optokopler ile elektriksel olarak yalıtılmıştır. PLC giriş sinyal gerilimleri genelde 24 VDC olarak üretilmektedir.

Siemens, omron, mitsubishi, rockwell, delta ve diğer PLc markaları dijital veya analog giriş çıkış kartları için mühendislik desteği almak için iletişim sayfasından Uslu smart otomasyon firmamıza ulaşabilirsiniz.

Hafıza belleği

Data belleği, PLC’nin hafıza alanını oluşturmaktadır. Bu bellek alanında programın, verilerin vb. bilgilerin saklanması için RAM, EEPROM entegre devreler kullanılmaktadır. RAM (Random Access Memory), İçeriği kolaylıkla değiştirilebilen veya silinebilen bellek alanıdır. RAM’ın içerisinde bulunan bilgiler enerji olduğu sürece korunmaktadır. RAM’ın enerjisi kesildiğinde içindeki bilgiler silinir.

Bu nedenle PLC’lerde RAM’a destek sağlamak için şarj edilebilir pil kullanılır. PLC enerjili olduğu sürece pili şarj eder, enerji kesildiği zaman pil, RAM belleği enerjili tutarak içerisindeki bilgileri deşarj süresi kadar korumaktadır. EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read Only Memory), programlandıktan sonra sadece okunabilen ve pil’e ihtiyaç duymadan bilgileri saklayabilen bellek alanıdır.

CPU (Merkezi İşlem Birimi)

Merkezi işlem birimleri PLC sisteminin beyni olarak düşünülebilir. Bu birimler kumanda edilen sisteme ait yazılımın(sadece mantık yazılımının) saklandığı ve bu yazılımın işlendiği kartlardır. Merkezi işlemci haricinde program hafızası ve programlama cihazı bağlantısı için bir interface içerir.

Çıkış belleği

Giriş sinyallerinin program ile işlenme sonuçları çıkış belleğine gönderilir. Bu çıkış belleğinde ilgili çıkışlar Set-Reset edilerek kontaktörler, sinyal lambaları, selenoid vanalar vb. gibi anahtarlanabilir elemanların lojik durumları belirlenir.