Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) Teknik Bilgi

PLC, İngilizce Programmable Logic Conrtoller kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Günümüz teknolojisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İçerisinde mikro işlemci, RAM ve EEPROM hafıza birimleri, giriş-çıkış arabirimleri ve diğer yardımcı birimler yer almaktadır.

PLC sistemi, zor ve çok karmaşık olan otomatik kumanda problemlerinin çözümünde kolaylıklar sağlamaktadır. PLC içerisinde A/D, D/A dönüştürücüleri,
transistör yada röle gibi çeşitli ve belirli sayıda kontrol elemanları olup her eleman belirli adreslerle ifade edilmektedir. PLC içerisinde yazılan belirli bir program mantığı dahilinde bu elemanlar çalıştırılarak çıkış kısmına bağlanan elektrik motoru, solenoid valf, sinyal lambası, hız kontrol cihazı dijital girişleri, kontaktör, röle gibi elemanları amaca uygun çalıştırmaktadır. PLC’de ayrıca matematiksel işlemlerle (toplama, çıkarma, çarpma, bölme, arttırma, azaltma, PID vb.) pals üretme işlemleri, analog sinyal ölçüm ve kontrolü yapılabilmektedir. PLC’nin kullanım, tamir, bakım kolaylıkları gibi özelliklerinin olması endüstride kullanım alanını önemli ölçüde arttırmıştır. Bir PLC programı yazabilmek için öncelikle sistemin çalışma mantığını ve elektrik kumanda mantığını bilmek gerekir. Girişinden aldığı bilgi ve komutlar ile çalışır. Ani temaslı buton, seçici anahtar, dijital anahtar, çeşitli elektronik sensörler vb. aldığı bilgiyi program yazılımcısı tarafından yazılan programa göre işleyen ve kontrol işaretini ilgili çıkışa aktarım sağlayarak sistemi çalıştıran mikroişlemci tabanlı bir cihazdır.

PLC markaları

Otomasyon projelerinizde teknik destek ve mühendislik hizmeti almak için iletişim sayfasından Uslu Smart Otomasyon ekibimize ulaşabilirsiniz. PLC, Scada, Rtu, HMI, DCS, MTU gibi otomasyon cihazları için teknik destek ve teklif alabilirsiniz.

CPU PLC’nin en önemli kısmıdır. En önemli özelliği, girişleri okumak, kontrol programını çalıştırmak ve buna göre çıkışları güncellemektir. CPU birimi ALU, zamanlama/kontrol devreleri, akümülatör, hafıza, program sayıcısı, adres yığını ve komut kaydedicilerini içermektedir. Bir PLC, içerdiği kontrol programını şekilde
gösterildiği gibi sürekli tarama yaparak çalıştırır.