Motor, redüktör ve yükten oluşan servo sistemin tork, hız yada pozisyon değişkenlerinden herhangi birinin bu değişkenle ilgili verilen komut değerini takip
ederek kontrol edilmesini sağlayan elektronik güç elemanıdır. Servo sürücüler DC ve AC servo sürücüler olarak ikiye ayrılır.
Servo motorların en önemli özelliği kendisine özel bir sürücüsünün olmasıdır. Tek başına sürücü yeterli değildir. Çünkü sürücü, kendisine aktarılan bilgileri (verileri)
servo motora iletir ve pozisyonun uygun yerde ve hızda olup olmadığını, geri besleme elemanları ile kontrol eder. Sistemin özelliğine göre bu elemanlar aşağıdaki gibi seçilirler.
• Mutlak Pozisyon Ölçümü İhtiyacı: Resolver veya Sin-Cos Encoder
• Yüksek Hız Çalışma: Artımlı Encoder
• Düşük Hız Çalışma: Resolver veya Encoder
• Doğruluk (Hassasiyet): Artımlı Encoder
• Yüksek Sıcaklıkta Çalışma: Resolver
Servo sürücü devresi için şekilde görüldüğü gibi servo motor ve sürücüsü arasında iki bağlantı vardır. Bunlardan biri güç bağlantısı, diğeri ise servo motor üzerinde yer alan geri besleme elemanı yani bir encoder bağlantısıdır. Ayrıca sürücü üzerinde, sistemdeki diğer cihazlarla haberleşme için haberleşme portları da yer almaktadır. Böylece motorun mili istenen sisteme bağlanabilmektedir.
Otomasyon projelerinizde teknik destek ve mühendislik hizmeti almak için iletişim sayfasından Uslu Smart Otomasyon ekibimize ulaşabilirsiniz. PLC, Scada, Rtu, HMI, DCS, MTU gibi otomasyon cihazları için teknik destek ve teklif alabilirsiniz.
Örnek olarak sonsuz vida, dişli kutusu, kayış-kasnak taşıyıcı, vs. verilebilir. Yapılan projede servo motor doğrudan değişken debili hidrolik pompaya bağlanmıştır. Servo motor tahrikli değişken debili pompa ile çalışan sistem şekilde gösterilmiştir.