Temel PLC sistemleri

PLC(Programlanabilir Lojik Kontrolör); röle, kontaktör, zaman rölesi, sayıcı gibi kumanda elemanlarının yerine kullanılabilen mikroişlemci tabanlı elektronik cihazlardır. Bu cihazlarla zamanlayıcı işlemleri, sayma, lojik işlemler yazılımla gerçekleştirilir. PLC cihazı ile karmaşık otomasyon problemlerini hızlı, güvenli ve kararlı bir şekilde çözmek mümkündür. Ayrıca küçük kumanda problemleri için oluşturulmuş kompakt cihazlar da vardır. Bu cihazlara akıllı röle de denilmekte olup basit ve giriş çıkış sayısı fazla olmayan sistemlerde tercih edilirler.

Otomasyon projelerinizde teknik destek ve mühendislik hizmeti almak için iletişim sayfasından Uslu Smart Otomasyon ekibimize ulaşabilirsiniz. PLC, Scada, Rtu, HMI, DCS, MTU gibi otomasyon cihazları için teknik destek ve teklif alabilirsiniz.


PLC Cihazları, pek çok karmaşık makine ve cihazın bulunduğu işletmelerde otomasyon amaçlı kullanılır. Asansör kumandasında, özellikle karmaşık paketleme ve dolum tesislerinde, elektro-pnömatik ve hidrolik sistemlerde, robot kontrol işlemlerinde, imalat, tarım ve tekstil sanayisinde ve her türlü makinelerde kullanılmaktadır. PLC ladder diyagramı yapıldıktan veya çalıştıktan sonra program değişikliklerinde büyük bir avantaj sağlar, program silme işleminden sonra farklı sistemleri kontrol etmek için aynı PLC ünitesini kullanma imkanı verir. PLC cihazı, röleli ve kontaktörlü sistemlerden hacimce daha küçüktür. Bilgisayarla haberleşme özelliği, bilgisayarlı otomasyon işlemine olanak sağlar. Güvenilir cihazlar oldukları için arıza yapma ihtimalleri azdır. Röleli sistemlerin kontakları oksitlenebilir ve zamanla aşınabilir. PLC cihazları, toz, nem, gürültü gibi çevre şartlarından daha az etkilenirler, daha kararlı çalışırlar.

plcler


PLC cihazları, endüstriyel tasarım otomasyonu kontrol süreçlerinde güçlü yenilikler geçmişine sahiptir. PLC konfigürasyonlarının esnekliği, cihazın hesaplama özelliği, tarama süresi, veri işleme, ağ iletişimi, grafik ekranı ve diğer fonksiyonları önceki sistemlere göre avantajlarıdır. PLC programlama araçları sürekli gelişmekte ve bu yüzden uygulamalarda daha fazla yer edinmektedir.


PLC cihazını programlamak için genellikle üç yöntem kullanılır. Bunlar Ladder programlama, komut listesi programlama ve fonksiyon blok diyagramı programlamadır. PLC programlanırken bu yöntemlerden uygun olan seçilmelidir. Genellikle ladder programlama tercih edilir.