PLC Çıkış Birimleri

Bu birim, sık sık ismini duyacağımız çıkış görüntü belleğine (PIQ) kaydedilen mantıksal değerleri elektriksel işaretlere dönüştürererek, çıkışa bağlanan kumanda elemanlarını sürer. Çıkış birimi, röle, tiriyak ve transistor çıkışlı olabilir.

PLC cihazının duygu organı olarak adlandırılan giriş ve çıkış ünitesi yaptıkları işlere göre çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Bu birimler analog, rakamsal ve özel giriş-çıkış birimleridir.

PLC, DCS, RTU, MTU, SCADA, HMI, Endüstriyel PC ve diğer otomasyon projelerinizin gerçekleştirilmesi, bakımı ve arıza çözümü için Uslu Smart Otomasyon firmamızdan mühendislik hizmeti alabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen iletişim sayfasından bize ulaşınız.

Lojik değerlere dönüştürülerek merkezi işlem birimine gönderilen veriler, çıkış birimine aktarılır. Otomosyon sistemini hayata geçirmek için çıkış biriminden gelen veriler, bu üniteye bağlanmış elemanlara gönderilir. Bu elemanlar sayesinde otomosyon projesi gerçekleşmiş olur. Çıkışa bağlanan bu elemanlar, çıkış elemanları olarak adlandırılarak farklı çeşitleri mevcuttur. Aşağıda çıkış elemanlarının listesi verilmektedir.

  1. Lambalar
  2. Kontaktörler
  3. Motorlar
  4. Selenoid valfler
  5. Röleler

Lambalar

PLC’nin çıkş elemanlarından biri olan lambalar, çıkışta oluşmuş durumu öğrenmek için kullanılır. Lambaların farklı renk çeşitleri mevcuttur. Renk seçimi kullanıcının isteğine bağlıdır.

Kontaktörler

Yapısında kontakt, demir nüve, bobin ve palet gibi kısımlar barındıran kontaktörler, genellikle alçak gerilimlerde kullanılır. Kontaktörler, uzaktan kontrol edilebilme yetenekleri dolasıyla büyük güçlü motorları kumanda etmekte sıklıkla tercih edilir. Bu elemanları PLC’nin diğer çıkış elamanlarından olan rölelerden ayıran özellik yüksek akım çekmeleridir.

Kontaktör, bobin kısmına verilen elektrik dolasıyla kontakt konumunu değiştirir, yani açık kontak kapalı, kapalı kontaksa açık duruma gelir. İki tür kontaktı (normalde açık ve normalde kapalı) olan kontaktörler, elektromanyetik anahtarlardır.

Motorlar

Endüstrinin her alanında sıklıkla tercih edilen motorların birçok çeşidi mevcuttur. Sıklıkla kullanılmanın birçok nedeni vardır. Motorların önemli türlerinden olan asenkron motorlarmmaliyetinin düşük olması, zor çevre şartlarında kullanılabilmesi ve az bakıma ihtiyaç duymaları nedeniyle diğer motor çeşitlerinden ayrılmaktadır.

Motorların programlanabilir denetliyicilerle bağlantısı bu cihazların diğer çıkış elemanları olan röle ve kontaktör yardımıyla sağlanır.

Selenoid Valfler

Yapısında bobin, bakalit klıf, valf ayar vidası, demir nüve, diyafram ve yay bulunan selenoid valfler, endüstrinin birçok uygulamsında kullanılmaktadır. Yapısını oluşturan kısımlardan ikisi ana kısımdır. Bu kısımlar bobin ve valf gövdesidir. Selenoid valflerler, kontaktörler gibi normal açık ve normal kapalı kontakt durumlarını birçok nedenle değiştirirler. Bu nedenler; yay ve yerçekimi etkisi, magnetik alanın oluşturduğu hareket etkisidir. Elektrik enerjisini doğrusal hareket enerjisine dönüştüren elemanlardan olan valfler, DC/AC’ de 12 V, 24 V, 48V ve 240 V gibi çeşitli gerilimlerde yapılırlar.

Röleler

Küçük değerli bir akım ile yüksek güçlü bir alıcıyı anahtarlayabilmek için kullanılan elektromanyetik anahtarlara röle denir. Rölelerin kontakt saylarının farklı olabilir ama tüm modelleri aynı prensiple çalışır.
Günümüzde rölelerin yerine geçen tristör ve triyaklar sistemlerde daha çok tercih edilmektedir. Fakat rölenin bu elemanlardan tek farkı ve avantajı bir bünye içinde birden fazla anahtar kontaktına sahip olmasıdır. Bir tane avantajı bulunan rölelerin dezavantajı daha fazladır. Örnek olarak çok arıza yapmalarını gösterilebilir