PLC Giriş Birimleri

PLC’nin ana bölümlerinden olan giriş birimi, kendisine bağlanan elemanlardan (seviye,sıcaklık sensörü, buton, anahtar vb) alınan sinyalleri mantıksal değerlere dönüştürerek merkezi işlem ünitesine aktaran bir birimdir. PLC giriş devresine gelen bir sinyalin lojik 1 kabul edildiği bir alt sınır ve lojik 0 kabul edildiği bir üst sınır vardır. Günümüzde PLC’lerin giriş ve çıkış üniteleri CPU’dan optik izolatör ile ayrılmıştır.

PLC, DCS, RTU, MTU, SCADA, HMI, Endüstriyel PC ve diğer otomasyon projelerinizin gerçekleştirilmesi, bakımı ve arıza çözümü için Uslu Smart Otomasyon firmamızdan mühendislik hizmeti alabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen iletişim sayfasından bize ulaşınız.

Giriş elemanları, kontrol edilecek sisteme ait elektriksel değerleri PLC’nin giriş ünitesine aktaran elemanlardır. Giriş elemanlarına butonlar, çeşitli algılayıcılar, sınır anahtarları gibi elemanları örnek verebiliriz

Butonlar

Yay, basma aparatı ve kontakt gibi yapılardan oluşan butonlar, role ve kontaktörlerin kontakt konumunu değiştiren giriş elemanlarından biridir. Butonların start, stop ve jog butonu gibi çeşitleri vardır. Yapısal olarak bazı buton türlerinde, fiziksel baskı zamanı kontaktları çekilir ve baskı bittikden sonra da eski hallerine dönmezler. Bu tür butonlar kalıcı butonlar olarak adlanır. Kalıcı butonların aksıne, fiziksel baskı bittikden sonra da kontaktlar eski haline dönüyorsa bu butonlar ani temaslı butonlardır.

Anahtarlar

Bir çok çeşidi bulunan anahtarlar, fiziksel hareket uygulandığında kontaktlarını çeken ve eski haline dönemeyen giriş elemanlarıdır. Aynı zamanda elektriksel akımın yön değiştirmesini ve geçip geçmemesini sağlar. Dokunmatik, ışıklı ve basmalı anahtar tüleri mevcuttur.

Endüktif Algıyıcılar

Osilatör, çıkış kartları, tetikleme ve bobin kısımlarından oluşan endüktif algılayıcılar, metal nesneleri ayırt etmek işin kullanılan temassız algılayıcılardır. Metal nesneleri ayırt etmek için elektromanyetik alan üretirler. DC ve AC türü olan bu algılayıcaların algılama mesafesi 1 mm’den 50mm mesafeye kadardır.

Kapasitif Algılıyıcılar

Kapasitif algılayıcılar, hem metal ürünleri ve aynı zamanda ametal ürünleri de tespit etme yeteniğine sahip elemanlardır. İndüktif algılayıcılarla kıyaslanırsa, algılama mesafeleri daha fazladır. Elektrot, tetikleme, çıkış kartları ve osilatör kısımlarından oluşmaktadır. Algılayıcı, algılama mesafesini ayarlamak için arka tarafında bulunan potensiyometreye sahiptir.
Kapasitif algılayıcılar, endüstride otomosyonun olduğu hemen hemen tüm sistemlerde kullanılmaktadır. Bu sensörlerin uygulama alanlarına aşağıdaki örnekleri gösterebiliriz:

  1. Otomosyon teknolojisinde
  2. Konveyör ve taşıma sistemlerinde
  3. Sıralama talep edilen yerlerde
  4. Endüstri robotları vb. yerlerde

Sıcaklık Algılayıcılar

Sıcaklık sensörleri ile analog değer olan sıcaklık ölçülmüktedir. Sıcaklığın belli bir arayla sık sık ölçülmesinin nedeni bazı sistemlerin sıcaklıktan etkilenmesidir. Sıcaklık algılayıcıların aşağıdaki çeşitleri bulunmaktadır:

  1. Termodirençler (RTD)
  2. Termistör
  3. Termokupl vb