PLC CPU (Merkezi İşlem Birimi)

Merkezi işlem birimleri PLC sisteminin beyni olarak düşünülebilir. Bu birimler kumanda edilen sisteme ait yazılımın(sadece mantık yazılımının) saklandığı ve bu yazılımın işlendiği kartlardır. Merkezi işlemci haricinde program hafızası ve programlama cihazı bağlantısı için bir interface içerir.

Ladder, fonksiyon blok akış şeması, stl gibi plc programlama dillerinde genelde şekiller ile oluşturulan algoritmalar CPU içerisinde saklanır. Tesisin çalışması için gerekli algoritmalar CPU yüklendikten sonra CPU girişleri sürekli tarar ve ilgili algoritmada bunları işleyerek sonucu çıkış kartlarına yansıtır. Scada, HMI gibi cihazlar verileri okumak için CPU ya başvurur.

PLC CPU kartları otomasyon sisteminin en kritik parçalarıdır. Tüm otomasyon bileşenlerinde olduğu gibi 365 gün 24 saat çalışacak şekilde tasarlanır. Bu sebeplerden dolayı PLC lerin en pahalı parçaları genelde CPU kısmı olmaktadır. Yeni nesil CPU kartlarının kendi üzerlerinde scada, hmi gibi görüntüleme araçlarına ve diğer CPU lara giden data haberleşme portu olsa da eski tip CPU kartları üzerlerinde genelde sadece program atmak için port bulunur. Eski PLC lerde haberleşmeyi sağlamak için ethernet, controlnet, devicenet, profibus, profinet, canbus, modbus gibi protokeller için bir haberleşme kartı bulunur.

Siemens, omron, mitsubishi, rockwell, delta ve diğer PLC markaları dijital veya analog giriş çıkış kartları ve CPU için mühendislik desteği almak için iletişim sayfasından Uslu smart otomasyon firmamıza ulaşabilirsiniz.

CPU’lar çoklu işlemci sistemi ile dizayn edilmiştir. Bir standart mikroişlemcinin yanı sıra CPU tipi ile bağlantılı olarak bir ya da daha fazla Gate-Array Tekniği ile özel olarak geliştirilmiş dil işlemcisi bulunur. Bu dil işlemcileri tanımlanmış olan kumanda komutlarını çok kısa sürede işlerler. Dil işlemcilerinin işleyemediği komutları da standart mikro işlemci yorumlar standart mikroişlemci ile dil işlemcisinin ya da işlemcilerinin Co-Processing diye adlandırılan bu çalışma tarzı ile çalışmaları, PLC kumanda programının çok kısa zaman aralıklarında işlenmesini sağlar. Standart mikroişlemci aynı zamanda işletim sisteminin çalışmasından ve interface’lerin sorgulanmasından sorumludur. Sadece okumaya yönelik (ROM) hafıza içinde işletim sistemi bulunur. Kullanıcı tarafından yazılan PLC programı ise CPU’nun okunabilir-yazılabilir (RAM) hafızası içinde yer alır.