Data belleği, PLC’nin hafıza alanını oluşturmaktadır. Bu bellek alanında programın, verilerin vb. bilgilerin saklanması için RAM, EEPROM entegre devreler kullanılmaktadır. RAM (Random Access Memory), İçeriği kolaylıkla değiştirilebilen veya silinebilen bellek alanıdır. RAM’ın içerisinde bulunan bilgiler enerji olduğu sürece korunmaktadır. RAM’ın enerjisi kesildiğinde içindeki bilgiler silinir.
EEPROM içerisinde bulunan; Parametre Belleği; Programda kullanılan Şifre, İstasyon adresi, kalıcı bilgiler, haberleşme parametreleri gibi yapısal bilgilerin saklandığı yerdir. Bu bellek’te bulunan bilgiler Üretici firma tarafından atanan ya da sonradan kullanıcının değiştirebileceği kalıcı bellek alanında bulunan bilgilerdir
Bu nedenle PLC’lerde RAM’a destek sağlamak için şarj edilebilir pil kullanılır. PLC enerjili olduğu sürece pili şarj eder, enerji kesildiği zaman pil, RAM belleği enerjili tutarak içerisindeki bilgileri deşarj süresi kadar korumaktadır. EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read Only Memory), programlandıktan sonra sadece okunabilen ve pil’e ihtiyaç duymadan bilgileri saklayabilen bellek alanıdır.
Program Belleği; İstenilen kontrol sistemini gerçekleştirmek için gerekli olan komut listesini içerir. Program bellek alanı hem yazılabilir hem de okunabilir olan kalıcı bellekte saklanır. Açıklamalar Belleği; Programlama yapılırken kullanılan açıklamaların kullanıldığı kalıcı bellek alanıdır. Program bellek alanında olduğu gibi hem yazılabilir hem de okunabilir olan kalıcı bellekte saklanır. Dosya Kaydı (D); Programda kullanılan kalıcı (Latched) değişkenlerin içindeki bilgilerin saklandığı kalıcı bellek alanıdır.