PLC Giriş Belleği

Giriş Belleği, şalterlerden, tuşlardan veya sensörlerden gelen sinyaller mikro işlemciye gönderilir. Bu bileşenlere ait sinyaller kontrol süreci içerisinde oluşur ve giriş değişkenlerinin lojik değerlerini belirler. Giriş belleğindeki bu sinyaller mikro işlemci için hazır hale getirilir. PLC’nin giriş belleği, kontaksız girişler olarak tasarlanmıştır. PLC diğer elemanlardan gelen sinyaller optokopler ile elektriksel olarak yalıtılmıştır. PLC giriş sinyal gerilimleri genelde 24 VDC olarak üretilmektedir.

PLC giriş kartları dijital giriş, analog giriş gibi iki temal yapıdan oluşmaktadır. RTD input veya termokupl gibi sıcaklık ölçüm kartları, hızlı sayıcılar, encoder kartları gibi bazı özel sensör ve transmitterlar için üretilmiş kartlar da input yani giriş kartlarından sayılabilir.

Siemens, omron, mitsubishi, rockwell, delta ve diğer PLc markaları dijital veya analog giriş çıkış kartları için mühendislik desteği almak için iletişim sayfasından Uslu smart otomasyon firmamıza ulaşabilirsiniz.

Bir giriş PLC tarafından sorgulanırken kontrolörün giriş terminalindeki voltaj ölçülür. Bu girişler dijital oldukları için yalnızca “1” veya “0” şeklinde iki sinyal durumuna sahiptir. Giriş terminalindeki sinyal değişimleri modülün tipine göre değişmektedir. Genelde giriş geriliminin 2/3 seviyesinde giriş aktif (“1”), 1/3 seviyesinde ise giriş pasif (“0”) olmaktadır. Şekil 4.2’de PLC’nin girişindeki gerilime göre lojik değişimi göstermektedir.

PLC’nin standart giriş noktasında 10 ms’lik filtreleme gecikmesi bulunmaktadır. Bu gecikme girişe bağlı bulunan sersör veya anahtar benzeri elemanların kontaklarında açma-kapama anında meydana gelebilecek gerilim sıçramalarını filtrelemek için üretici firma tarafından bilinçli olarak konulmuştu