PLC Sistemleri

PLC, DCS, RTU, MTU, SCADA, HMI, Endüstriyel PC ve diğer otomasyon projelerinizin gerçekleştirilmesi, bakımı ve arıza çözümü için Uslu Smart Otomasyon firmamızdan mühendislik hizmeti alabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen iletişim sayfasından bize ulaşınız.

Programlanabilir Lojik Kontrolörler (PLC), içerisinde PIC işlemciler ve aynı zamanda EEPROM programlayıcılar barındıran ve günümüz teknolojisinde önemli yere sahip olan kontrol ve kumanda elemanlarıdır. Cihazlara Programlanabilir Lojik Kontrolör isminin verilme nedeni lojik temelli röle sistemlerine seçenek olarak tasarlanmalarıdır. PLC’lerin önemli özelliklerinden biri bellek fonksiyonlarının, sayıcı ve zaman gibi elemanlarının üretici firmalar tarafından hazır olarak tasarlanmış olmasıdır. Kumanda problemlerinin çözümünde PLC’nin bu özelliğinden basit programlama ile rahatlıkla faydalanılır. PLC, kullanıcının yazdığı programa uygun anahtar, buton ve sensörler gibi elemanlardan aldığı bilgiyi lojik değerlere dönüştürerek çıkış bölümüne ileten cihazlardır.

Bu cihazların kumanda devreleri, yazılımla yapıltığı için röleli sistemlere kıyasla aşağıda belirtilen avantajlara sahiptir:

1. Daha kolay ve güvenilirdirler

2. Yeni uygulamalara rahatlıkla uyum sağlarlar

3. Çok fazla kablo bağlantısına ihtiyaç duymazlar

4. PLC’in hafızasına kaydedilen hazır fonksiyonları operatör (kullanıcı) rahatlıkla kullanır

5. Az arıza yaparlar ve tesbit edilen problemler kısa sürede kollaylıkla devre dışı bırakılır.

6. Enerji tüketimleri daha azdır

7. Kötü çevre şartlarından kolay etkilenmezler aynı zamanda uzun süre bakım beklemezler

8. İstenilen zamanda kullanıcı tarafından giriş ve çıkış durumları rahatlıkla izlenebilir.

PLC’li sistemlerin bilgisayarlı sistemlere kıyasla aşağıda belirtilen avantajlara sahiptir:

1. Bilgisayarlı sistemlerin aksine PLC sistemleri kötü çevresel şartlara (toz, kirlilik ve sıcaklık gibi) karşı daha dayanıklıdır.

2. Bu cihazlarda problemler teşhis yazılarıyla rahatlıkla çözümlenebilir.

3. Kullanıcı tarafından yüklenmiş programlar bilgisayarlı sistemlerin aksine PLC’lerde belli bir sırayla gerçekleşir.

4. PLC sistemlerinin yazılım dili kumanda devrelerine benzer olduğundan öğrenilmesi kolaydır. Fakat PC’lerde programlama dilinin öğrenilmesi ekstra bir eğitim gerektirir.