PLC, DCS, RTU, MTU, SCADA, HMI, Endüstriyel PC ve diğer otomasyon projelerinizin gerçekleştirilmesi, bakımı ve arıza çözümü için Uslu Smart Otomasyon firmamızdan mühendislik hizmeti alabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen iletişim sayfasından bize ulaşınız.
Otomasyon teknolojisinin kullanıldığı herhangi bir alanı PLC’siz düşünmek olmaz. Başka bir tabirle PLC, otomosyon teknolojisinin kalbi ve en önemli kontrol elemanlarından biridir. PLC ile kontrolü yapılacak sistem her açıdan farklılık gösterebilir. Örneğin PLC ile bir makina da kontrol edilebilir büyük bir fabrika da. Aralarındaki farklılık, kullanılan PLC’nin kapasitesidir. Endüstrinin aklımıza gelen hemen hemen her alanında (kimya sanayi, imalat sanayi, tarım, robot tekniği, paketleme, enerji otomasyonu, bina otomasyonu, havaalanı otomastonu, gıda üretim, otomobil tesisleri, havalandırma ve soğutma tesisleri vb.) kullanılan PLC’lerin genel uygulama alanlarını aşağıdaki gibi ayırabiliriz.
1. Sıra Kontrol
2. Hareket Kontrolü
3. Süreç Analizi
4. Veri yönetimi
Sıra Kontrol, bu cihazların en popüler ve en çok kullanılan uygulama alanıdır. Bu yöntemin özelliği sıralı çalışmasıdır. Sistem, sıralı çalışma özelliğiyle röleli sistemlere benzerlik göstermektedir. Bir konveyör bant sistemi, sıra kontol uygulama alanına örnektir ve ileri bölümlerde tam anlamıyla açıklanacaktır.
Süreç analizi uygulama alanındaysa PLC, sıcaklık, hız, basınç, seviye gibi parametreleri denetleyerek kapalı çevrim analiz sistemi oluşturur. Bu çevrim analiz sitemini oluşturmak için, analog giriş ve çıkışa ihtiyaç duyar. Plastik enjeksiyon makineleri bu uygulama alanına örnek verilebilir.
Veri yönetimi uygulama alanı son yıllarda gelişme göstermiştir. PLC’ler veri toplayıcı gibi kullanılır. Toplanmış bu veriler, referans verilerle karşılaştırılarak rapor alınır. Bu uygulama alanına kağıt, metal ve yiyecek işleme gibi proseslerde kullanımlar örnek verilebilir