Diyot Nedir?

Diyotlar temel anlamda elektriği tek yönlü ileten devre elemanlarıdır. Yarı iletkenler ile yapılan diyotlar hemen her elektronik devrede kullanılırlar. Transistörlerin atası olarak kabul edilen diyotlar daha sonra birçok yarı iletken malzemenin üretilmesine ön ayak olmuştur.

Zener diyot gibi bir çok çeşiti olan diyotlar genelde elektriğin tek yönlü iletilmesi istenilen devrelerde kullanılır. Gücüne ve tipine göre çeşitlenebilmektedir. Küçük bir elektronik devrede kullanıldığı gibi yüksek gerilim olan bir panoda dahi kullanılabilmektedir.

Ac alternatif akımı DC doğru gerilime dönüştürmek için diyotlardan yararlanılmaktadır. Bunun yanı sıra tam bir doğrultma işlemi yapmak için kondansatör, bobin ve dirençlerden oluşan bir filtre devre kullanmak gerekmektedir. Arabaların ve motorlu taşıtların şarj dinamosunda diyot kullanılmaktadır. Alternatörde üretilen alternatif gerilim diyotlar sayesinde aküyü besleyecek dc 14 volt üretilmesine yardımcı olur.

Diyotların artı + ve eksi – kutupları vardır. Artı kutba pozitif eksi kutba negatif uç bağlandığı zaman elektrik iletimi sağlanır fakat tam tersi uygulandığında elektrik geçirmezler. Diyotlar ters gerilim uygulandığında ısınmaya başlar ve delinme gerilimine kadar elektrik geçirmeden dayanırlar. Zener diyotlar ise belirli bir gerilim aşıldığında elektrik iletimini sağlarlar.