PLC Çalışma Prensibi

PLC, günümüz teknolojisinin kumanda ve otomasyon sistemlerinde kullanılan vazgeçilmez bir mikroişlemci olarak tanımlanabilir. PLC’ ler üzerinde bulundurdukları giriş ve çıkış uçları sayesinde, aldığı bilgiyi kendine tanımlanan programa göre işleyen ve sonuçlarını çıkışlarına bağlı iş elemanlarına aktaran bir mikrobilgisayar sistemidir.

PLC üniteleri tarama denilen bir döngü ile çalışmaktadırlar. Bu döngünün ilk kısmı PLC’ nin giriş birimlerini okuması ile başlar. Okunan bu girişler programa uygulanır ve programın çalışması ile elde edilen sonuçlar çıkış birimlerine yansıtılır.

Giriş birimleri, algılama birimlerinden gelen elektriksel işaretleri gerilim seviyelerine dönüştüren elemanlardır. Sistemdeki kumanda butonları, basınç değerleri, mesafe sensörleri gibi elemanlardan gelen lojik 0 veya lojik 1 değerleri giriş birimi üzerinden alınır. Sonuç olarak mekanik elemanlarla PLC arasındaki köprü görevlerini üstlenirler.

Çıkış birimleri, lojik olarak gelen işaretleri röle, kontaktör gibi devre elemanlarına hareket kazandırma amacına uygun dönüştüren elemanlardır. Çıkış modülleri denetleyicinin, çıkıştaki makinenin ya da işlemin kontrolü için 5 VDC, 12 VDC veya 220 VAC lik çıkış sinyalleri sağlarlar. Bu çıkış sinyalleri ile, optik izolatörler veya güç elektroniği elemanları kullanılarak yüksek akımların kontrolü sağlanır.

Otomasyon projelerinizde teknik destek ve mühendislik hizmeti almak için iletişim sayfasından Uslu Smart Otomasyon ekibimize ulaşabilirsiniz. PLC, Scada, Rtu, HMI, DCS, MTU gibi otomasyon cihazları için teknik destek ve teklif alabilirsiniz.

plc

PLC Uyum Devresi

PLC otomasyonunda yazılan programın kalitesi kadar, giriş sinyal bilgilerinin kusursuz olması da önemli bir husustur. Otomasyon biriminin herhangi bir bölgesinde PLC birimine ulaşan +24 V değerindeki giriş sinyalleri, giriş bölümünde opto kuplör denilen optik bağlaçlar sayesinde yalıtım işleminden geçerek CPU biriminin çalışma gerilimi olan +5 V seviyesine dönüştürülmektedir.

PLC Haberleşme Protokoller

PLC’ ler kendi aralarında veya diğer saha elemanları ile haberleşirken farklı haberleşme protokolleri kullanmaktadırlar. Bu protokollerin birbirlerine göre avantajları, dezavantajları, kullanım kolaylığı veya zorluğu bulunmaktadır. Protokoller üzerinden veri transferinin gerçekleştirilmesi için bazı firmalar kendilerine özgü haberleşme protokolleri gerçekleştirmişlerdir. Haberleşme protokollerinden bazıları; RS232, RS485, Modbus, Profibus, Profinet, Canbus, Ethernet olarak söylenebilir.