Röle Nedir? Relay Nedir?

İçerisinde bulunan sargı bobinleri sayesinde tetikleme uçlarından gerilim verildiğine elektriği ileten cihazlardır. Çoğu zaman Normalde kapalı ve normalde açık olmak üzere iki çıkışı bulunur. Otomasyon projeleri tasarım ve bakım işleriniz için iletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.

Kullanım amacına göre değişen röleler düşük gerilimler ile daha yüksek gerilimli elektriğin iletilerek bir elektrkli ekipmanın çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Otomatik kontrol gerektiren sistemlerde sıkça kullanılan röleler kullanım yerine ve amacına göre çeşitlilik gösterebilir. Bir kontaktörle, plc ile veya herhangi bir elektrikli ekipmanla kullanılabilir. Kontaktörlerle kullanım şekli aynı görünse dahi kontaktörlerde 3 faz gerilim varken rölelerde tek faz gerilim kontrol edilir.

Sistemlerde genelde DC gerilimleri kontrol etmek ve kontaktörleri kontrol etmek için kullanılır. Plcden direk çıkış alındığında çekilecek olan akım dolayısıyla plc çıkış kanalına zarar verebilecek yerlerde araya röle geçişi yapılır ve plc korunmuş olur.

3.3v gibi çok düşük gerilimlerden 220v AC gibi daha yüksek gerilimlere kadar gerilim çeşitliliği bulunan röleler genelde 24v olarak kullanılır. PLC ve otomatik kontrol sistemlerinde besleme olarak 24 volt kullanıldığı için 24v röleler kullanılmaktadır. Kontraktör gibi daha gelişmiş ekipmanlara göre oldukça düşük maliyetlidirler.

Röle kullanım örnekleri: Arduino gibi mikrokontrol ile yapılan projelerde 5v gibi düşük bir gerilimle 220v AC elektrikle çalışan bir ekipmanı kontrol etmek için röle kullanılır. – PLC sistemlerinde kontaktörleri çektirmek için röle kullanılabilir. – Otomasyon sistemlerinde daha pahalı olan ekipmanları olası aşırı gerilim ve akımdan korumak için araya röle konulabilir.